OLGA KONKOLWydział Nauk BiologicznychUkończony kierunek studiów: Biotechnologia |
Gdzie mnie znaleźć?
Wywiady/ multimedia/ publikacje:
Kilka słów o sobie:
Jestem absolwentką biotechnologii Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego. Pracę dyplomową pt. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji piw niepasteryzowanych, napisałam pod kierunkiem dr Sylwii Andrzejczak-Grządko.
Praca ta była oparta na przeprowadzonych przeze mnie badaniach, na podstawie których powstał artykuł pt. Impedance Spectroscopy Method Used For The Unpasteurized Beer Microbiological Contamination Degree Assessment, opublikowany w czasopiśmie Chemical and Process Engineering.
Jestem także współautorką rozdziału w monografii pt. Weryfikacja metody spektroskopii impedancyjnej użytej do oceny stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego piwa niepasteryzowanego w Praktyczne Aspekty Inżynierii Chemicznej - PAIC 2022 oraz rozdziału w monografii pt. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia w produkcji piwa niepasteryzowanego Wydawnictwa Naukowego TYGIEL. Uczestniczyłam również w projekcie „Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w produkcji piwa niepasteryzowanego” w ramach konkursu „Małe dotacje dla uczelni publicznych z terenu województwa lubuskiego” 2022. Obecnie kontynuuję naukę na studiach magisterskich mikrobioanalityka w biotechnologii na Uniwersytecie Zielonogórskim oraz pracuję w Katedrze Biotechnologii Instytutu Nauk Biologicznych na stanowisku referent inżynieryjno-techniczny. Jestem zaangażowana w działalność Koła Naukowego Biotechnologów. Doświadczenie zawodowe zdobyłam m.in. w lokalnym browarze, a także w czasie praktyk w Sekcji Mikrobiologii i Parazytologii Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze.
Jestem laureatką ogólnopolskiego konkursu Agro Absolwent na najlepsza pracę dyplomową na temat nowoczesnego rolnictwa, zrównoważenia produkcji żywności i przemysłu rolno-spożywczego. Dzięki tej wygranej zostałam zaproszona na staż w Grupie Żywiec.
Swoją przyszłość wiążę z pracą w laboratorium, ze szczególnym uwzględnieniem laboratoriów mikrobiologicznych.